Novinky,  ostatní

VYŠLO ČÍSLO 9/2021

Letošní olympiáda přišla do divné doby. Pandemie, omezené cestování, záplavy, tornádo na Moravě… Samotná olympiáda byla bez diváků a v covidové bublině také taková nějaká divná. Všechny rozpaky mě ale přešly, když Jiří Lipták vystřílel v trapu zlato a David Kostelecký stříbro. Sledování nervy drásajícího průběhu šestičlenného finále v přímém přenosu hrozilo infarktem. Jednu chvíli to vypadalo, že vítěz kvalifikace Jiří Lipták může skončit jako poslední, tedy šestý, pak se situace obou našich hvězd postupně zlepšovala, soupeři odpadávali jeden po druhém a náskok Davida Kosteleckého už se zdál nedostižný… Uklidnění nastalo, když nakonec zůstali v soutěži samotní dva Češi. Někdo z nás třeba přál jednomu nebo druhému, ale mně už to bylo jedno. Bylo jasné, že zlato i stříbro zůstanou v těch nejlepších rukou.

Po třinácti letech tady máme zase super střelecký olympijský příběh. Tentokrát příběh dvou kamarádů, kteří za sebou nechali všechny soupeře a udělali z finále v trapu mistrovství České republiky. Naši olympionici přivezli ze všech sportů celkem jedenáct medailí, což není neúspěch, pro mne ale byli největší hrdinové právě Jiří Lipták s Davidem Kosteleckým. Mimochodem, David Kostelecký se na olympijské stupně vítězů vrátil po třinácti letech. Tehdy v Pekingu jeho zlato nepatrně zastínila Kateřina Emmons, která k tomu svému přidala i stříbro, letos si to s Jiřím Liptákem snad užili naplno. Co zbývá udělat? Mocně poděkovat našim dvěma borcům, protože tam byli i za nás a medailemi prospěli střelecké obci. A taky doufáme, že příště to zopakují nebo to zopakuje někdo jiný z českých střelců.

V tomto čísle Střelecké revue samozřejmě nechybí článek o české olympijské účasti a nebývalém úspěchu. Navíc monografie Střelecké revue je věnována shodou okolností historii brokové střelby na živé i asfaltové holuby. Rozsáhlý článek Přemysla Lišky je věnován firmě ZEV Technologies a také jejímu společnému projektu s Magpulem. Marek Bako představuje novou pistoli PDP Full Size od firmy Walther a věnoval se také moderní perkusní předovce Gladiator, jejíž výrobce je doma u nás. Pavel Černý je muž činu a vyzkoušel účinky různých střel ráže 9 mm Luger na různé cíle. Zaměřil se zejména na vlašimský náboj se střelou HS, který je zaveden u Policie ČR. Moc pěkně se to čte a v článku najdete také odkaz na film. Pistolovou karabinu BARK9 moravského puškaře Jaroslava Haluzy pro změnu vyzkoušel Pavel Beran. V historické části mne zaujal příběh plodného, ale nijak zvlášť úspěšného konstruktéra Burgesse. Sám jsem do této části přispěl článkem o víceméně obyčejných křesadlových pistolích, které se prodaly za víc než milion dolarů, jelikož patřívaly jednomu ze zakladatelů USA. Také se připravuje Velká cena Střelecké revue.

Přeji pěkný závěr léta a soudím, že než děti opět zasednou do lavic, měly by se uklidnit na střelnici.

Mgr. Jan Tetřev

šéfredaktor

Koupit časopis