Novinky,  ostatní

Balistický nůž

Název této zbraně je zavádějící. Nůž to nepochybně je, ale sotva byste na něm našli něco balistického. Jeho vržená čepel má sice do jisté míry dálkovou účinnost, ale vzhledem k její počáteční rychlosti dodané pružinou se v žádném případě nepohybuje po balistické křivce. V češtině se tak noži říká snad od počátku, i když zde byla snaha zavést název metný nůž, ale protože i angličtina užívá pojmenování ballistic knife, zůstaneme u něho

Nůž zabíjející na dálku, vlastně mechanická střelná zbraň toho typu, o jakých se tajemně mluvilo a dnes už méně tajemně mluví v souvislosti se speciálními jednotkami a tajnými službami některých států!

Dodnes se traduje, že balistické nože s čepelí vystřelovanou na dálku měly nejprve sovětské speciální jednotky Specnaz, prý už od 70. let. Nejspíš za to vděčíme Viktoru Suvorovovi, jenž napsal v knize Inside The Aquarium z roku 1986: (voják Specnaz) …nosí na pravém lýtku obrovský nůž… a na levém lýtku čtyři náhradní čepele. Nůž Specnaz obsahuje silnou pružinu… která vystřelí čepel až na 25 metrů. Pokud se zabodne do stromu, není vždy možné ji vytáhnout.

Kdo a kdy používal (případně nepoužíval) balistický nůž a jak taková zbraň funguje je podrobně rozebráno v článku Balistický nůž na stranách 30 až 32 červencového čísla Střelecké revue ročníku 2022.

Střeleckou revui č. 7/2022 si můžete objednat v tištěné verzi na www.casopisyprovas.cz bez platby za poštovné nebo v el. verzi na www.casopispresinternet.cz

Koupit časopis