Novinky,  ostatní

VYŠLO ČÍSLO 8/2022

Žijeme v době, kdy se zaměřovací kolimátory stávají čím dál běžnější součástí ručních zbraní. Principiálně nejde o nic nového. Ve Střelecké revui o nich píšeme odedávna a v tomto čísle přinášíme – pro nejzákladnější orientaci – větší článek s názvem Kolimátory a jak se v nich vyznat. Autor Marek Bako v něm mimo jiné připomíná, že vojáci používají reflexní zaměřovače na těžké technice a v letadlech nějakých sto let. Také na ručních palných zbraních mají kolimátory za sebou půl století existence. Na nejmodernější útočné pušky a kulomety se už mechanická mířidla montují spíš jen jako záložní.

Samozřejmě se to s jistým zpožděním odráží i ve sportovní střelbě. Existuje řada disciplín pro dlouhé kulové zbraně a pro brokovnice, jejichž pravidla počítají s použitím kolimátorů na zbraních. Tento typ zaměřovače se osvědčuje i v lovecké praxi, především na naháňkových zbraních. Podobné je to s kolimátory pro krátké zbraně, především pistole. V dynamických disciplínách se používají už od 80. let, ale jenom ve svých speciálních kategoriích či divizích.

V posledních letech jsme systematicky masírováni, že kolimátory patří také na všechny služební a obranné pistole nebo i revolvery pro každodenní nošení, včetně tolik propagovaných (a žádaných) subkompaktů. Já na to nevěřím. Myslím si, že jde o cílenou marketingovou ofenzívu výrobců optiky a samozřejmě i zbraní, na kterou skočili lidé, kteří neumějí střílet a nechali si nakukat, že s kolimátorem jim to půjde. To je bohapustá iluze. Když někdo nestrefuje s mechanickými mířidly, nebude to umět ani s kolimátorem (totéž ostatně platí o laserových zaměřovačích). Nepopírám tím výhody kolimátorů, spočívající především v možnosti rychlejšího zamíření na cíl. Jenže výhody se využijí jen u toho, kdo to umí.

Nelze přehlédnout jisté rozpaky, které ve vztahu k zavádění pistolových kolimátorů panují v amerických ozbrojených silách. Ty celkově objednaly (zatím) přes 400 000 pistolí (SIG Sauer) M17/M18, které všechny mají rozhraní pro montáž kolimátoru, ale zaměřovače Trijicon RMR pro ně objednalo v určitém počtu pouze velitelství speciálních operací SOCOM. US Army si schválila typ Leupold Deltapoint, ale stejně jako ostatní složky zatím zřejmě neobjednala nic a do hry se hodlá zapojit i značka EoTech. Kdyby kolimátory byly skutečně tak nepostradatelné, americké ozbrojené síly by si určitě počínaly rozhodněji.

Samozřejmě se s tímto svým skeptickým postojem k reflexním zaměřovačům pro obranu mohu mýlit. I proto se naše redakce rozhodla uspořádat anketu, v níž bychom získali názory střelecké veřejnosti na tuto problematiku.

Přemysl Liška

Koupit časopis