krátké zbraně,  Novinky

Od Stříbrného výročí k Řádu Bílého lva a Poctě legendám

Pod tímto názvem najdete ve druhém čísle Střelecké revue ročníku 2023 na stranách 79 až 89 přehled limitovaných edic a výročních sérií pistole CZ 75. Přinášíme přehled nám známých dosavadních pistolových limitek CZ s hlavním důrazem na ty, při jejichž úpravách se uplatnily ruční techniky s rytinami. Soustřeďujeme se na modely CZ 75; stranou necháváme jednotlivé ryté exempláře, pistole zdobené na objednávku zákazníků a série připravené jinými firmami.

Pětasedmdesátky díky své celoocelové koncepci a designu vysloveně vybízejí ke zkrásnění rytcem, přičemž jim sluší jak střídmé, tak složitě komponované motivy. Velmi působivá bývá kombinace rytin s inkrustacemi ušlechtilými kovy. Výrazné ovládací prvky jsou zase vhodné pro zlacení či niklování. A pak tu máme střenky, které díky své velké ploše zásadním způsobem přispívají k celkovému dojmu ze zbraně. V jejich případě se dají dělat velká kouzla už volbou materiálu, ale tím to samozřejmě může jen začínat. Samostatnou kapitolu tvoří povrchové úpravy hlavních částí zbraně.

Svou první limitovanou edicí pistolí CZ 75 Česká zbrojovka Uherský Brod v roce 2000 připomněla 25. výročí vzniku tohoto modelu. Že jde o takzvané stříbrné jubileum, vyjadřoval jak zvučný anglický název Silver Anniversary, tak způsob zdobení. Coby základ posloužilo sériové provedení CZ 75 B ráže 9 mm Luger s povrchovou úpravou provedenou lesklým niklováním, díky němuž pistole působí stříbrně. Stejná povrchovka se použila i na zásobnících. Na bocích závěru – nikoliv ale na jeho zúžené přední partii – a těla se nacházejí ryté rozviliny a podobný motiv je také na střenkách z ořešáku. Do spodní části střenek jsou z obou stran vsazeny medailonky s číslicí 25. V USA se tyto pistole v době své premiéry prodávaly za 900 dolarů. Tehdejší cenu v Evropě jsme zatím nezjistili. Dnes se edice Silver Anniversary řadí k nejdostupnějším limitkám CZ, pistole se čas od času objevují v různých aukcích, a i když jejich cena pomalu, leč neúprosně roste, nejde o nic přemrštěného. Víc se pochopitelně cení provedení of 500. Například výrobní číslo 376 se u firmy Rock Island Auction na podzim 2021 prodalo za 2300 USD.

… V posledních letech cena pistolí CZ 75 B Operace Anthropoid letí nahoru. Když je někdo čas od času nabídne k prodeji (v době psaní tohoto článku byl shodou okolností k mání exemplář s výrobním číslem 1942-75 čili pořadově poslední), obvykle nechává návrh na zájemci. V létě 2022 jsme však zaznamenali seriózně znějící poptávku s nabízenou částkou 450 000 Kč!

… CZ 75 Tobruk. Pod tímto názvem byla v dubnu 2021 představena 80kusová limitovaná edice pistolí CZ, která navazovala na projekt Operace Anthropoid a připomínala osmdesáté výročí zapojení československých vojáků do obrany libyjského města Tobruk (někdy psáno Tobrúk) na pobřeží Středozemního moře. René Ondra opět koncepci zdobení konzultoval s odborníky z Vojenského historického ústavu Praha. Ti se společně se spolupracovníkem naší redakce Ing. Martinem Helebrantem zapojili rovněž do přípravy doprovodné brožury, která graficky působivou formou přibližuje působení čs. vojáků na Středním východě v letech 1940–1943. Zdobení edice Tobruk navazuje na atentátovou sérii. Takto má vzniknout esteticky sladěná řada výročních zbraní CZ s druhoválečnými motivy (další v pořadí by měla být edice věnovaná čs. pilotům RAF).

Tato „ochutnávka“ ukazuje, že druhé číslo Střelecké revue stojí za koupení už jenom kvůli monografii (a nejen kvůli ní).

Střeleckou revui č. 2/2023 si můžete objednat v tištěné verzi na www.casopisyprovas.cz bez platby za poštovné nebo v el. verzi na www.casopispresinternet.cz

Koupit časopis